Waarschuwing

Zolang het verantwoordelijk gebruikt wordt, is kratom-gebruik niet verslavend. Dit wil zeggen voor wie het af en toe voor recreatieve of therapeutische doeleinden gebruikt. Kratom-verslaving onder het Thaise volk wordt dan ook wel als een cultureel fenomeen beschouwd1. Toch is het verstandig om kratom niet dagelijks te gebruiken, omdat het anders evenals andere plantaardige middelen (koffie, tabak etc.) tot een soms moeilijk te breken gewoonte kan leiden.

Tenzij er dagelijks grote hoeveelheden worden gebruikt, zijn er van kratom weinig gezondheidsrisico’s bekend. Diegenen die wel verslaafd waren in Thailand leden aan gewichtsverlies, huidverkleuring en soms aan ontwenningsverschijnselen bij plotseling stoppen zoals spierpijn en verkoudheid. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat er gezondheidsklachten zullen optreden wanneer je af en toe kratom gebruikt. Sommige gebruikers ervaren een lichte misselijkheid en fysieke onrust tijdens kratom-gebruik. Dit kan op een overgevoeligheid voor kratom duiden, doorgaans betekent het echter dat er een te hoge dosering is genomen. Probeer wanneer misselijkheid optreedt een volgende keer een lagere dosering kratom te nemen.

Kratom bevat evenals veel andere voedingsmiddelen monoamino-oxidase. Gebruik kratom dus niet in combinatie met MAO-remmers.

1 C. Ratsch. The encyclopedia of psychoactive plants.

 

<< Wat zijn de effecten van Kratom? <<

>> Handige Kratom links >>