Hoe gebruik ik Kratom?

Er zijn verscheidene manieren om kratom te gebruiken. Traditioneel maakt men een afkooksel van de bladeren. Hiervoor kook je de kratom 20 tot 30 minuten in een kleine hoeveelheid water (licht koken anders loopt deze over zoals kokende melk). Vervolgens zeef je het kratom-water. Om een sterker aftreksel te maken is het aan te raden om het poeder uit de zeef nog eens een zelfde tijd te koken en het aftreksel ten slotte weer te zeven en met het eerste kratom water samen te voegen. Ook helpt het om het sap van een limoen of citroen bij het kookwater te voegen (door het zuur worden de werkzame alkaloïden beter afgestaan aan het kookwater). Laat dit aftreksel afkoelen en drink het op. De typisch bittere smaak van kratom kan veraangenaamd worden door toevoeging van melk, kaneel en zoetstoffen zoals honing (of suiker). In de koelkast kan dit aftreksel ongeveer 5 dagen bewaard worden. Wanneer er 10% alcohol wordt toegevoegd (door een kwart whisky, wodka, rum of een andere sterke drank toe te voegen), kan het aftreksel in de koelkast enkele maanden bewaard blijven zonder zijn potentie te verliezen of te bederven.

Een andere veelgebruikte en bovendien efficiëntere methode om kratom te gebruiken is door het poeder met een drank weg te slikken. Dit kan met water, maar gaat makkelijker met vezelrijke vruchtensap (bijvoorbeeld sinaasappel of grapefruit) of een melkhoudende drank zoals fristi, chocomel of natuurlijk pure (eventueel gezoete) melk. Om de kratom niet te laten klonteren in de melk, kan je het poeder eerst goed door een klein laagje water roeren en daarna pas de beker aanvullen met melk. Roer het drankje tijdens het drinken voor optimaal gemak. Op deze manier is er minder kratompoeder nodig voor hetzelfde effect dan met een afkooksel.

Als dosering voor recreatieve doeleinden kunnen de volgende richtlijnen aangehouden worden wanneer men het kratompoeder doorslikt (voor afkooksels gebruik je anderhalf tot twee keer zoveel):

– < 1,5 gram = milde dosering

– 1,5 – 3 gram = normale dosering

– 3 < gram = krachtige dosering

Naar behoefte kan na verloop van tijd 1 tot 2 gram bijgenomen worden.

In milde doseringen zullen de opwekkende effecten van kratom altijd meer tot uiting komen, terwijl in zware doseringen juist de kalmerende en dromerige eigenschappen sterker overheersen.

 

<< Wat is Kratom? <<

>> Wat zijn de effecten van Kratom? >>