Hoe gebruik ik Kanna?

Vers geoogste kanna dient gefermenteerd te worden, alvorens zijn wenselijke psychoactieve werking te verkrijgen. Tevens vermindert het gehalte aan oxaalzuur tijdens de fermentatie. Commercieel verkrijgbare kanna producten van degelijke kwaliteit zijn echter al gefermenteerd en onmiddellijk klaar voor gebruik. Traditioneel werd kanna gerookt, gesnoven, gedronken en gekauwd. De plant leent zich dus voor vele mogelijkheden en daar maakt men heden ten dage nog altijd gebruik van. Verscheidene methoden van consumptie vergen verscheidene doseringen.

Snuiven

Om kanna te snuiven is een fijn poeder van de plant of een extract daarvan vereist. Als kanna gesnoven wordt, is het bij erg lichte doseringen al merkbaar. 20 mg is in dit geval de ondergrens. Doorgaans wordt echter 50-150 mg gebruikt. In het geval van geconcentreerde extracten zijn uiteraard lagere doseringen werkzaam. De effecten komen binnen enkele minuten op en houden 1 tot 2 uur aan. Euforie en een gevoel van algemene tevredenheid voeren de boventoon.

Roken

Om kanna te roken zijn iets hogere doseringen nodig. Deze beginnen bij 50 mg; 100-250 mg is echter een gebruikelijke dosis, met een maximum van 500 mg. Wederom dient er van geconcentreerde extracten minder genuttigd te worden. De effecten komen net als bij gesnoven kanna snel op en houden tevens korter aan dan oraal toegediende kanna. Gerookt heeft kanna bovenal een dromerige en kalme uitwerking op ons wezen. Zowel traditioneel als hedendaags wordt het roken van kanna vaak gecombineerd met marihuana en andere kruiden om het effect hiervan te benadrukken en de ervaring milder en vrediger te maken.

Kauwen / drinken

Er kan een warm-water infuus (‘thee’) van getrokken worden, of een alcoholische tinctuur van bereid worden. Ook kan het tot poeder vermaald worden en vervolgens, al dan niet in capsules, met ietwat water weggeslikt. Tevens populair is het ‘kauwen’ van kanna – al dan niet in combinatie met kauwgom of een zoetstof – door deze in de mondhoek te laten vermengen met speeksel, zodat de werkzame alkaloïden opgenomen worden via de wangslijmvliezen. Dit verhoogt nadrukkelijk de opname van de psychoactieve stoffen in kanna en maakt het gebruik ervan dus efficiënter dan van aftreksels (minder is nodig voor eenzelfde effect). Aan deze veelgebruikte methode van toediening dankt kauwgoed zijn (bij)naam. Na enkele minuten ‘kauwen’ kan de kanna worden doorgeslikt. De effecten komen langzamer op dan gerookte of gesnoven kanna, maar houden ook langer aan. Na ongeveer 20 minuten zijn de eerste veranderingen in gemoedstoestand voelbaar, deze duren – afhankelijk van de dosering – ruim 2 uur. Het effect is relatief mild (ten opzichte van het snuiven of roken van kanna), maar desalniettemin duidelijk merkbaar. Op hedendaagse blogs worden doseringen vanaf 200 mg aangeraden voor het kauwen (water of alcohol extractie vergt meer kanna) van kanna. Ethnobotanist Christian Rätsch beschrijft echter traditionele doseringen tussen 2 en 5 gram, om stress-verminderende, angstremmende en zaligmakende effecten op ons welzijn te bewerkstelligen. Vooral dit laatste bereik qua dosering is acuut merkbaar.

<< Wat is Kanna? <<

>> Wat zijn de effecten van Kanna? >>